Mittelspitz

Mittelspitz

Nanaleen Helmenhohto, Tempore Utraque Unum, Tempore Vae Victis

Saksanpystykorvia on viittä eri kokomuunnosta. Mittelspitz on niistä keskimmäinen kokonsa puolesta. Muita kokomuunnoksia pienimmästä suurempaan ovat Pomeranian, Kleinspitz, Grosspitz sekä Keeshond. Mittelspitz on historiallisesti alkuperäisin ja vanhin rotu. Niitä käytettiin alunperin maatilojen ja käsityöläisten vahtikoirina. Vielä nykyäänkin Mittelspitz on hälyttävä vahti ja haukkuherkkä rotu. Turhaan se ei kuitenkaan räksytä. 

Luonteeltaan Mittelspitz on seurallinen, uskollinen, valpas, ystävällinen ja iloinen. Useimmiten se tulee toimeen toisten koirien ja lasten kanssa. Vahtikoiramaiseen tapaan Mittelspitz suhtautuu vieraisiin hieman epäluuloisesti, mutta se ei saa olla arka eikä aggressiivinen. Mittelspitz on monipuolinen harrastuskoiraksi, sillä se oppii nopeasti ja on yleensä helppo kouluttaa. Miellyttämisenhalua löytyy reilusti. 

Mittelspitzin ylpeys on sen kaunis turkki, joka on kuitenkin helppohoitoinen. Turkissa on pehmeä pohjavilla, joka lämmittää koiraa, sekä pitkä pysty peitinkarva, joka suojaa likaantumiselta. Harjaus muutaman viikon välein, sekä pesu muutaman kerran vuodessa pitää turkin kauniina.

Rotu on erittäin terve. Esiintyviä sairauksia ovat patellaluksaatio (polven sijoiltaan meno) ja silmäsairauksista PRA, RD ja HC. Epilepsiaa ja Addisonin tautia on todettu jonkin verran englantilaisessa kannassa. 

Ihanteellista on, että Mittelspitzillä on kettumainen pää, valpas katse, pienet kolmionmuotoiset korvat, terhakkaasti selän päällä kannettu häntä, tehokkaat sujuvat liikkeet, sekä kaunis turkki joka muodostaa harjamaisen kaulurin ja ”housut” takareisiin. 

Nanaleen Helmenhohto ja Tempore Utraque Unum, kuva: Memorized by Eveliina Nokelainen.

Hyväksytyt värit rodussa ovat: valkoinen, musta, ruskea, oranssi, harmaa, oranssi-soopeli, kerma-soopeli, kerma, black&tan, sekä kirjava (valkoinen päävärinä). 

Näyttelyissä Mittelspitzit arvostellaan kolmessa eri väriryhmässä: valkoiset, musta ja ruskea, muut värit. 

Joskus koira on liian pieni tai suuri Mittelspitziksi, jolloin se voidaan muuttaa rodusta toiseen (Kleinspitz – Mittelspitz – Grosspitz). Vaihto tapahtuu näyttelyissä koiran oltua vähintään 1 5 kuukautta vanha. Lisäksi koira voidaan muuttaa väristä toiseen 9 kuukautta täytettyään. 

Mittelspitzin säkäkorkeus on 30-40cm. Ihanteena on keskikokoinen, noin 35cm korkea yksilö.

Rotumääritelmä

Rodun historia