Mikä ihmeen sijoituskoira?

Mikä ihmeen sijoituskoira?

Koirien kasvatuksen apuna ovat luotettavat ja yhteistyökykyiset sijoituskodit, useimmiten narttupennuille. Harvalla kasvattajalla on mahdollisuutta pitää kotonaan niin suurta määrää koiria, että jalostuksen jatkuminen olisi mahdollista, järkevää ja sujuvaa. Siksi etsin ajoittain lupaaville koirille sijoituskoteja, ensisijaisesti Etelä-Suomen alueelta.

Sijoituskoira on virallisesti kasvattajan omistama koira, mutta haltijana toimii sijoituskoti. Kasvattaja pidättää jalostusoikeuden, eli teettää nartulla yhden pentueen sen ollessa 2-4 vuotta. Tämän jälkeen koiran omistajuus siirtyy kokonaan sijoituskodille. Jokaisesta pennusta ei kuitenkaan ole tulevaisuudesa jalostuskoiraksi, esimerkiksi terveydellisistä syistä. Silloin koiran omistajuus voidaan siirtää sijoituskodille jo aijemmin, mutta viimeistään koiran täytettyä 4 vuotta. Sijoituskoiran hinta on ns. vakuusmaksu, joka on puolet koiran myyntihinnasta. Kasvattaja palauttaa maksun, kun sopimuksen ehdot ovat täyttyneet eli sijoituskoiralle on syntynyt pentue. Mikäli koiraa ei käytetä jalostukseen, jää vakuusmaksu kasvattajalle.

Parhaimmillaan sijoitussopimus on eduksi molemmille osapuolille; pennun ottaja saa mahdollisesti pentueen lupaavimman koiran edullisesti ja kasvattaja saa tärkeän koiran tulevaisuudessa jalostuskäyttöön kasvatustyötä jatkamaan. Yhteistyö ja luottamus ovat äärimmäisen tärkeitä sijoitussopimusta koirasta tehdessä, joten ajatusmaailmat kasvattajan ja sijoituskodin välillä tulee osua yksiin. Sopimuksen aikana sijoituskoira on käytännössä kasvattajan ja sijoituskodin yhteinen koira.

Sijoitussopimus tehdään Suomen Kennelliiton virallisen sijoitussopimuksen mukaisesti. Kaavakkeeseen pääset tutustumaan tästä.

Amidant’s kennelin sijoituskoirat käytetään terveystarkastuksissa kasvattajan kustantamana noin 2 vuotiaana. Silloin koiralta tarkastetaan silmät, polvet, (sydän,) kyynärät, lonkat, sekä selkä. Lisäksi kasvattaja pidättää oikeuden käyttää sijoituskoiria näyttelyissä. Tästä ei aiheudu sijoituskodille kuluja, mutta näyttelykäynnit sovitaan yhteisesti etukäteen.